Lockfågelns Pralin/ Zeb

Hans framgångar och upptåg tillsammans med oss och hans kamrater.

Vilken ras har du??

Kategori: Allmänt

Hakar på Sandras idé med denna lista hon hittade på Vovve.net.
 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
Vilken ras har du och hur gammal är den? Wachtelhund. Han är nu 9 mån gammal
Vad fick er att välja just din ras? Vi är aktiva jägare och ville ha en hund som är kortdrivare och tar det första han hittar i skogen ovasett om det är hare eller älg samt gris.
Kommer nästa hund bli av samma ras, varför/varför inte? Om jag får bestämma så troligen men om min sambo ska ha ett finger med i det hela så kanske en annan ras. Vi har redan två hundar var av den ena är blandis.
De största fördelarna rasen? Dom är lättlärda och lyhörda inne och fullt ös ute. Samt inte förstor eller förliten.
De största nackdelarna med rasen? Kräver mycket av sin förare och testar hela tiden. En wachtel gör inget den inte själv inte kännar något på.
Hur stor/liten ska rasen vara enl. rasstandarden och hur väl stämmer det in på din hund? Kopierar ifrån SWK hemsida:
 
Mankhöjd
  • Hanhund 48 - 54 cm
  • Tik 45 - 52 cm
Vikt
Varierande i förhållande till storleken, ungefär mellan 18 och 25 kg (tikar något lättare är hanhundar).
Zeb är just nu som 9 mån valp ca 52 cm i manken och väger ca 20 kg.
 
Hur mycket pälsvård krävs? Inte alls mycket. Jag borstar igenom honom ca 1 gång i veckan och badar honom vid behov. Ingen trimmning behövs.
Vilka rasbundna sjukdommar finns? Har din hund drabbats? HD/ED och allergier. Han har inte röntags ännu då det görs vid 12 mån ålder och han visar inga tecken på allergier eller känslighet.
Vad kostar rasen att försäkra? Vi betalar ca 240 kr/mån i Agria
Hur stort motionsbehov har rasen? För att hålla hunden frisk och skadefri i skogen behövs det mera motion än vanlig hund. Hunden kan bli rätt tung för sin storlek och dom behöver muskler för att hålla hela sesongen. Cyckling på sommaren är ett tips.
Hur stort aktiveringsbehov har rasen? För att inte få problem hemma så skulle jag nästan säga varje dag. Men dom tvekar inte att ligga i soffan en dag men flera dagar i rad så kryper det i kroppen på dom.
Vilken typ av aktiviteter passar rasen för? Spårning, apportering, långlina promenader mm. Har även sett wachtel på rallylydnad.
Vilken typ av aktiviteter passar rasen INTE för? Vallning.
Är rasen lätt att ha lös? Hur stort är viltintresset? Viltintresset är mycket stort. Allt beror på hur du vill ha din hund samt hur mycket som sitter i generna. Jag kan inte ha han lös och har inte heller lagt ner jobbet på det då jag vill ha honom att söka vilt.
 
Hur pass följsam och träningsbar är rasen? Wachteln är mycket träningsbar när ni tränar. Den vill oftast väldigt mycket. Annars är det väldigt mycket: Och vad vinner jag på det? eller Bara för att jag måste.
Vad bör man tänka på vid val av  uppfödare? Att föräldrardjuren är friska utan allergier och dåliga höfter. Även titta på hur föräldrarna jagar för att kunna matcha det intresse du har. Kolla meriter som jaktprov mm. Jag vill även att man kan ha en bra kontakt med uppfödaren efter köpet genom hundens liv.
Övrigt? Jag skulle råda att inte köpa wachtel om du inte jagar eller är aktiv genom spårning eller dylikt. Rasen kräver mycket av dig som förare genom gränser och aktivering.  Skulle inte rekomendera wachtel som första hund. Iband måste man vara hård mot dom i korregeringen men ju mer den växer upp blir det mera mentaltkorregering (har jag märkt). Ibland hjälper inte fysisk korregering utan mentalt blockera hunden. Jo då, han lyssnar men ibland tittar han på en och man undrar vem som är dummast.
 
Finns i olika färger: Brun, brunskimmel, brun och vit, röd och rödskimmel.
Zeb är brunskimmel.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: