Lockfågelns Pralin/ Zeb

Hans framgångar och upptåg tillsammans med oss och hans kamrater.

En hel vecka jakt

Kategori: Hundarna

Nu har jag nog landat efter en hel vecka med jakt och allt det innebär.
I söndags åkte jag, Jimmy, Bessi och Zeb upp till Enköping för det årliga älgjaktsmötet. Alltid lika roligt att träffa alla igen.
På Måndagen startade vi det hela. Första såten hände det inte mycket alls. Såg en massa rådjur och rävar bara.
Andra såten så gick jag med Bessi i lina och pappa tog Ice i detsamma. Mycket spår men inget i pass.
Vi gjorde en halv vändning och pass skyttarna bytte pass, Sedan började vi gå tillbaka fast i såt nr 3. Vi hade väll börjat gå ca 100 m innan man hör på radion att det kommer ut fyra älgar på åkern där det sitter två skyttar. Ett skott smäller av och det rapporteras att en älgtjur va på skjuten men gått undan. Så nu stoppades jakten på vuxen älg men fritt fram på kalv. Knappt tjugo min senare smäller det två skott hos en annan pass skytt. Han rapporterar att kalv ligger. Ingen tjur med.
 
Pappa som är jaktledare stoppar nu all jakt och bara uppenbar skadad tjur får skjutas. Efter en stund och pappa försökt att hitta en uppenbar skottplats med Ice föreslår jag att Bessi ska ta det där med tanke på att hon går på blod före älglukt medans Ice som till vardags jagar älg kan få problem. Så blev det. Förhör med skytten som tycker skottet kändes bra och dessutom va hans första älg. (lite nervös) Kalvskytten rapporterar att han har haft en tjur framme men kunde inte bedöma om det va den på skjutna och höll då inne skottet.
 
Vi väntar den timme man ska innan vi går på med Bessi. Hon ledde mig fel först, vi hittade ingen skottplats så hon undrade nog vad vi ville. Tillbaka och ta om. Leder upp henne där skytten trodde älgarna hade gått upp. Där hittar vi blod men dock väldigt lite men nog för att Bessi nu hajade vad vi ville. Spårade upp på berget, hamnade fel men hon drog åt ett håll. Tog tillbaka henne trots motstånd av Bessi och tog om vid sista bloddroppen. Hittade en sårlega med lite blod i. Sedan ett utspår. Kom fram till kalvskytten (fasen va samma älg) sedan vidare. Mellan kalvskytten och sårlegan hittade vi bara en blodplopp. Fortsatte och kom på det stället som hon tidigare lett oss till så det va bara att följa med. Efter ytterligare 200 m kom vi till vägen där våran markgräns går och vi tog in en annan hund som laget hade då Bessi spårat i två timmar. Nästa hund går på exakt samma ställe som Bessi och då jag hade mera möjlighet att kolla runt då jag gick som skytt så hittade jag en droppe blod till på denna 200 m. Så det var bara att ringa grannlaget och förklara läget. Dom ville själva gå eftersöket då dom ändå skulle jaga av den delen av deras mark.
 
Vi tog ut kalven ur skogen och åkte för att äta lunch. Efter lunch åkte vi till slaktboden. När vi står där får vi rapporten att dom hittat tjuren och avlivat den. Då har det gått 5 (!) timmar efter skott.
Vi åkte iväg för att ta hand om den då vi fick tjuren. Kulan hade punkterat båda lungorna.
 
 
Tisdagen hände det inte mycket alls, vi såg några älgar men tyvärr ingen vi kom åt. Vi fick bara skjuta kalv nu.
Resten av gänget åkte hem på kvällen medans jag och Jimmy stannade kvar. Vi hade tänkt att jaga räv på morgonen och släppa Bessi på dagen.
 
Onsdag morgon så gick vi ut och satte oss. Jimmy gick lite före mig då jag ville ha mera ljus. Lagom när jag satt mig ner och va i ordning smäller det borta hos Jimmy. Efter ytterligare två smällar ringer han och säger att han skjutit en älgkalv. Så det va bara att packa ihop igen och åka bort till honom. Pratade med pappa som va lagom nyvaken kl 07,30. Och tänk att vi fick in den i våran lilla bil. Bort till slaktboden och ta hand om den med. Sedan packade vi ihop och åkte hem. Ändå va vi inte hemma förr än kl  17.
 
 
Torsdag åkte vi med pappa till Aspö för att få tag på den elaka kons kalvar där.
Vi gick på rad över ön för att hitta dem. Fast i början fick vi avbryta då Ice och Bessi hade brutit sig ut och jagade för fullt över ön. Vi fick tag i dom och pappa gick ned med dom igen.
Fortsatte över ön. Jag gick in i sommarstugeområdet och gjorde patron ur. Gick upp på en kulle för att kolla och till vänster om mig på 50 m ligger ko med sina kalvar. Så jag gick gå runt dom för att få dom på fötter och gå bort ifrån området och eventuellt få dom att gå upp mot pappa och Jimmy. På 20 m får jag dom på fötter och följer efter dom. Dom går 50 m max stannar och tittar på mig. Låter mig komma in på 20 m innan dom flyttar på sig åter 50 m. Så där håller vi på. Efter 200 m går dom äntligen ut ur området och jag får ladda bössan. Efter en liten stund får jag läge på en av kalvarna och avlossar skottet. Kon blir tokig och försöker få upp kalven som gått omkull. Då flyttar kalv nr 2 på sig och jag får läge på den med. Kalven lägger sig ner och kon börjar kolla sig omkring. Jag kryper bakom en gran och inväntar dom andra. För att göra det hela kort så tog det hela 45 min innan kon ger sig av. Hon va inte trevlig hon inte.
 
Fredagen hade jag stallet och sedan begav vi oss upp till Enköping igen. Vi jagade med Bessi på lördagen och på söndagen jagade med henne igen men tillsammans med Raine och på deras mark. Hon hade fina drev men tyvärr inget. Däremot så fick Raine skjuta ett rådjur och jag ett. När jag hade skjutit mitt så skickade jag fram Bessi då jag tyckte rådjuret sparkade lite mycket. När hon kom fram så tog hon ett riktigt tag om strupen och släppte inte. Jag lyfte hela hunden medans hon fortfarande höll i. Har aldrig sett henne göra så.
 
 

Oj oj denna vecka. Tror jag fått med allt
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: