Lockfågelns Pralin/ Zeb

Hans framgångar och upptåg tillsammans med oss och hans kamrater.

Zeb träffade Hunter

Kategori: Hundarna

Igår åkte jag och hundarna iväg igen på utflykt men denna gång var det bara Zeb i fokus.
 
Vi åkte nämligen till Huddinge och träffade Lina som har Zeb´s kullbror Hunter. (Lockfågelns Pim Pim)
Jag tycker det är jätte kul att träffa kullsyskon och se deras utveckling men även byta erfarenheter och annat med ägarna. Nu har vi sådan tur att Hunter och Lina bor rätt nära oss.
 
När vi kom dit så begav vi oss ner till en gräsäng (typ) där vi släppte valparna så dom kunde busa lite. Lina hjälpte även mig med lite tips till utställningen. Vilket behövs då jag aldrig har gjort det tidigare.
Killarna busade omkring och verkade ha riktigt roligt. Lina hade även med sig en av sina Stabyhoun Aassi.
 
Mycket bilder blev tagna och jag har lånat bilderna ifrån Lina då hennes kort blev jättebra. Ska nog ta och fundera på att skaffa en kamera.
 
Det första som slog oss var att till sinnet och beteenden varkade killarna vara rätt lika varandra men till utseendet kan man fundera på vem av dom som inte var ifrån samma kull.
Hunter: Mer brun, mer päls, kort och kompakt. Fin kille
Zeb: Spräcklig, mer släthårig, långa ben, längre huvud. Som Lina sa som en älgkalv. högre än borsan.
 
Efter racen på gräset gick vi upp till deras lägenhet och fikade lite medans killarna hittade på olika sätt att kampa och jaga varandra. Efter nästan 2-3 timmar var det dax för oss att åka hem så valparna var jättetrötta och jag skulle försöka träffa mina föräldrar nere i Nynäshamn.
Jag mötte dom på Kina resturangen och åt en god middag. Sen var det hundträff. Alla hundar fick komma ut och hälsa på varandra och människorna. Vi passade även på att mäta Ice i manken och han var verkligen 52,5 cm som pappa sa men eftersom Zeb är nu 41 så kändes det lite overkligt. Tror att Zeb kommer bli en stor kille.
 
Nu kommer en bildbomb:
Stabyhou Aassi, Fina tjejen
Zeb och Hunter
Hunter och Zeb
Buskillar leker kull
Tog dig
Race
Fina Zeb
???
 
 

Vilken rolig dag

Kategori: Hundarna

Igår åkte jag med båda hundarna till hundön på drottningholm tillsammans med Sandra och hennes njuffe Aske.
 
Jag hade aldrig varit ute på hundön innan så jag var lite fundersam på om Bessi skulle få ha lika kul som dom andra och vara lös eller få gå i lång lina. Eftersom mina hundar är jakthundar så finns det bara en sak i huvudet den första tiden: Leta vilt!
Men eftersom Bessi inte mer än gärna går i vatten och öarna som hundarna får vara lös på var omringad av en vallgrav på minst 5 m bred så fick Bessi vara lös tillsammans med dom andra.
 
Zeb sprang lycklig omkring med Aske men dock var han lite läbbig när han kom jätte nära, han pep då till och sprang rakt tillbaka till mig. Bessi gjorde det hon är bäst på. Fundera, nosa, busa och nypa till eventuella påflugna hundar. Hon kräver att hon inte ska ha en hund förnära om hon inte tycker dom är rätt. Men hon verkade ha rätt kul med dom andra hundarna men deras ägare kunde lika bra ha gått därifrån.
 
När vi gick runt där lite så hörde vi ett stort plums där Zeb just försvunnit, när vi närmade oss så kom en mycket överaskad Zeb upp ur vattnet och dyngsur. Han har nu fått sitt första officiella bad, duscha har han gjort men inte badat.
 
Han bekantade sig även med sin första 3-4 åriga människobarn, hoppade lite på henne men då fick man skäll så hundarna var roligare. Bessi busade även med Aske men hon väger lite mindre än honom så han hade inte en suck att hänga med. Sandra hade med sin kamera så bilderna är hennes förtjänst men jag lånar lite bara.
 
När vi varit där någon timme åkte vi till Bromma Zoo och kollade in lite ben och en leksak. Zeb fick då följa med in och har nu åkt hiss och besökt en zoobutik för första gången. Han skötte sig fint i butiken men hissen var inte rolig.
 
Jag körde hem Sandra och Aske, stod och pratade en stund sedan blev tiden så att det var dax att åka på valpkursen.
 
Vi tränade på AV/PÅ-knapp och inkallning. Gick även det väldigt bra, han ville jobba denna gång.
 
Idag har hundarna sovit mycket. Malin och Lukas kommer förbi på lite mat ikväll så det blir inte så lugnt.
 
Bilder ifrån idag:
Bessi, jag och Zeb 
Jag och Aske
 Zeb och mopsen Barney lekte lite
Liten bild men det är Aske och Bessi som leker
 
 
 
 
 
 
 

Busunge

Kategori: Hundarna

Zeb håller oss konstant roade åt hans upptåg. Idag raceade han åter igenom lägenheten med tillhörande morr och glömde helt att hoppa upp i soffan och kraschade helt in i den. En mycket förvånad Zeb såg till att soffan fick skäll (?).

Tandlossning

Kategori: Hundarna

Upptäckte här i em att Zeb har tappat sina två fram tänder. Två röda prickar där tänderna har suttit.

Nu åker dom vassa valptänderna ut och nya fina kommer. :)

lugna dagen

Kategori: Hundarna

Idag har vi inte gjort så mycket. Gått en promenad i skogen och Zeb fick gå lös. Han fick lite panik när han missade att jag och Bessi tog en annan stig. Några vissel med pipan så kom han överlycklig. Sen var han med hela tiden.

Vi åkte även till CRT och handlade Zebmat. Nu ligger han och tuggar på en tuggring.

invägning

Kategori: Hundarna

Idag mätte Zeb 41 cm i manken och vägde hela 11,1 kg

Det är 3 cm och 1,1 kg mer än förra veckan.

Resten av dagen

Kategori: Hundarna

Resten av dagen så började vi med att gå en slinga i skogen och även stannade till vid pistolskjutbanan där någob stod och sköt. Fick då tillfälle att träna Zeb, han undrade vad som lät och blev lite osäker men efter kontakt med mig om att det var lungt. Han bestämde sig för att det var okej och skällde ut en stubbe. Han har börjat med lite wachtelsaker. 
 
Resten av dagen hade jag tvättstugan och Zeb fick träna på att vara ensam en stund.

Det var några dagar sedan.

Kategori: Hundarna

Jo men vi har haft att göra.
 
I tisdags så hade jag lite uppdrag och åkte omkring med hundarna i bilen. Men på kvällen blev det valpkurs igen.
Denna gång hade det gått bra fram till kursstart. Även på grusplan innan start gick det bra men när vi skulle utveckla fotgåendet så tappade nog Zeb hjärnan. Noll konsentration, bara hoppade eller gjorde annat. Jag fanns liksom inte och om jag gjorde det så var jag inte minsta intressant. Efter en stund med traggel hittade han hjärnan igen men det var seg startad. Vi vidare utvecklade fotgåendet, tränade in ordet loss (vilket Zeb veklgen spottade ut saken) samt Sitt, stanna kvar. Dvs han ska sitta trots att det händer saker tills han får ett varsågod.
 
I onsdags var jag först till naprapaten sedan begav jag mig med båda hundarna upp till Enköping och jaktstugan där mamma och pappa befanns sig.
Efter prat, mys och bus så var snälla mamma hundvakt medans jag och pappa gick ut på pass. Dock fick vi bara se älgko med kalv men det bådar gott inför älgjakten.
 
I torsdags vaknade vi vid 08 tiden och gjorde oss iordning för att märka upp pass och gångväg till pass inför älgjakten. Ice var lite halt så han fick stanna kvar i stugan med mamma. Zeb och Bessi fick följa med mig och pappa. Skogsvana. Det tog ca 2 timmar i skogen i lugn och fin takt men Zeb travade på bra och tyckte nog att det var roligt. Allt skulle ju smakas på i början. Björk löv och grenar, tallbarr, svamp och alla möjliga grenar.
 
Vi packade sedan ihop och åkte hem.
En mycket trött Zeb låg i soffan och sov nästan hela kvällen sedan men han hade sina ryck ibland och Bessi fick sig en omgång.
 
JO JUST DET: Jag och mamma började undra när dom försöker lyfta ena benet när dom kissar och ingen av oss viste. Men när vi var ute med hundarna  och Zeb stannade till så lyfte han på benet (!). Detta var i onsdags. På torsdagen sedan gjorde han det två gånger, en på fm och en på em. Men undrar om det inte är lite tidigt. Men om han nu gör det som vi har sett så vad ska man göra åt det. Det är ju bara så det är.
 
Det var dom dagarna det, se om jag hinner skriva i kväll om idag.
 
 

King

Kategori: Hundarna

Idag åkte jag och hundarna till Hasse och King.
Det var första gången King och Zeb träffades. Gick bra, King var lite läbbig men efter en stund fick Zeb ordning på honom.
King är en blandras mellan wachtel, münsterländer och beagel samt något mera. Vi tog över King för ca 3 år sedan men eftersom han har något i bagaget som gör att han inte riktigt gillar vissa människor så gick det inte att ha honom med på Jimmys jobb och vi gav honom till Hasse.

King mår toppen bra hos Hasse. Jag brukar få låna King och jaga med honom vilket jag ska göra nu på älgjakten.

Efter mycket bus åkte vi hem och nu sover båda hundarna gott.

Eftersök, blodspår

Kategori: Träning

Idag fick Jimmy skjuta ett rådjur och eftersom han såg att rådjuret inte sprang så långt och gick omkull som den skulle så passade vi på att testa hur Zeb skulle reagera på både blod och rådjuret.
 
Så jag satte på Bessi´s sele och lina (som passade pricis just nu) och begav mig ut på det halvmeter höga klöverängen med Zeb i haserna. Han gick gärna bakom mig ut på åkern eftersom det var väldgt högt.
Väl nere hos husse jimmy så letade vi reda på skottplatsen. Vi hittade den med rikligt med blod.
Zeb fick lite hjälp att hitta fram till skottplatsen men sedan fick fritt leta själv men linan efter. Han var mycket intresserad och jobbade på bra. Han började jobba sig framåt och fick mycket beröm. Han tyckte nog att detta var riktigt kul.
 
Efter ca 10 m kom det lite mindre blod och han gick tillbaka nästan hela vägen till start och funderade lite. Hjälpte honom med att fortsätta framåt igen och han blev glad att hitta mera blod. Sedan hittade vi en bit lunga och den slank ner fortare än kvickt. :)
Han fortsatte knata på och undersökte mycket grundligt där blodet fanns. Det sista rådjuret hade gjort var en 90 graders vinkel och när Zeb kom dit vädrade han lite (det luktade väl massor) och stoppade sedan ner näsan igen och hittade rådjuret.
Han kollade på oss som berömde massor och undrade nog om det skulle vara så här, den är ju stor?
 
Efter noga blodtvättning av rådjuret så fick han snällt titta på när Jimmy tog ur den. Sedan fick den inte gå en meter ifrån honom. Han travade efter så stolt så. Hemma fick han en klöv och låg nöjd och bet på den. Efter vi tagit klöven så var han ute flera gånger på balkongen och kollade så att den var kvar och död.
 
Det tog en bra stund att komma dom 50 m som rådjuret hade gått men han hittade fram själv.
Samt att ha i minnet att han bara är 15-16 v gammal så är vi mycket stolta över honom. Även så var det första gången han fick träffa på blod och ett rådjur.
 
  
 

Jaktstugan

Kategori: Hundarna

Idag premiärar Zeb genom att vara i jaktstugan. Vi har en åker bakom stugan med bara gräs så jag passade på att släppa honom lös och träna inkallning även med störning vilket fungerade jätte bra. 
 
Nu ska vi ut och se om vi kan få med ett rådjur hem som Zeb ska få träffa.
 

invägning

Kategori: Hundarna

Jag försöker väga och mäta Zeb varje vecka så jag ser att han växer.
Idag mätte han 39 cm i manken och 10 kg prick.

Stor kille

Kul

Kategori: Hundarna

Kul att se att det ändå är några som läser bloggen.
Speciellt kul att några kommenterar det som skrivs, även att några som har valp ifrån samma kull som Zeb.
Jag gillar att man kan ha kontakt kullsyskon emellan.
 
TACK!!
 

Pigg och glad sjöbuse

Kategori: Hundarna

Jag vet att det var några dagar sedan jag skrev i bloggen åt Zeb men det har varit rätt lugnt, inga mera veterinär besök.
I tisdags var vi på valpkursen, han var så pigg så jag tyckte att han fixade det. Dock var det inte lämpligt att nosa på dom andra, vilket jag inte heller vill att han ska. Och fy vilket väder vi hade, spöregn. Vi började med kontaktövningar vilket vi redan hade kört hemma innan kursstart, sedan påbörjade vi fotgående. Han är lite hoppig men det löser vi.
 
I torsdags gick vi upp tidigt, vilket innebär att jag vaknade före Zeb, vilket han tyckte var mycket underligt. Bessi följde med husse Jimmy ut som eventuellt eftersökshund och jag tog med Zeb ut till mamma och pappa samt Ice för att få åka på sin första båttur. Mina föräldrar jobbar med att köra ut byggmaterial i Stockholms södra skärdgård och vädret var toppen så det kunde inte vara bättre.
Vi åkte ut till Utö där han fick gå av och kissa samt titta på vattnet, Ice gick i och Zeb hoppade efter men när han fattade att han stod i det inte allt för varma vattnet blev han lite trumpen och gick försiktigt upp ur vattnet. Sedan satt han och tittade uttråkat på när dom lastade av båten. Vi åkte vidare till en lite ö utanför Muskö och då passade jag på att fråga om jag fick gå av med Zeb. Vilket jag fick för att det inte var något ute. Jag släppte honom lös och han sprang omkring och gjorde sitt. Då passade jag på att träna lite inkallning med visselpipan. Vilket gick kanon bra, han kom 100%, sprang till mig och satte sig fint för att få godis.
Vi åkte vidare till Norrö, han sov så vi gick inte av, sedan till Nåttarö. Fick lunch och sedan gå en sväng på ön för att rasta hundarna. Tränade lite fotgående och nosade efter vilt. (ialla fall Ice)
 
När vi sedan åkte vidare till sista bryggan och han sov hela tiden. Sedan hem till bryggan igen. Han busade lite med Ice men han tycker inte riktigt att han är rolig att leka med.
Tänk vi hade en kund som inte trodde att Zeb och Ice var samma ras.
 
Vi var sedan hemma igen med en mycket trött wachtelkille. 
 
Idag sover han mycket och han förstår nog vad ordspråket "sjön suger" menas med.
 
Bilder på hundarna.
                                    Ice                                                                      Zeb 
 
 

trevlig Lördag, Akut Söndag

Kategori: Hundarna

Lördagen spenderade vi hemma hos mina föräldrar. Vi åkte upp till hockyrinken där vi kan släppa hundarna lösa utan att dom rymmer iväg på jakt. Riktigt kul att se dom busa omkring och jag tog tillfälle i akt att öva lite inkallning med visselpipa. Han kom så fint så.
Ice tycker dock att Zeb är lika jobbig som en irreterande fluga. Antingen biter Zeb honom i öronen eller fjäskar runt munnen så vart han än vänder sig så är han där.
Ett tag ville Zeb leka med Ice som springer undan lite fint och Bessi försöker leka med Zeb genom att bita honom i benen och på ryggen. Så sprang dom runt en stund. Såg kul ut.

Efter en stund skulle Zeb dricka i vattenskålen var av Bessi tog tillfället att reta honom maximallt. Vattenskålen brukar vara pax men det gällde inte denna gång tyckte Bessi som tog tag i hans ena bakben och drog bort honom ifrån skålen varje gång han just nått fram.
Pappa hjälpte mig att öva på våran läxa till nästa hundkurs.

På kvällen så kom morfar och åt kräftor med oss. Zeb fick order att lämna Ice ifred, vilket han faktiskt höll. Men senare på kvällen ville han leka igen med Ice och fick då stryk på riktigt. Zeb skrek och blev livrädd. Ice hade tröttnat. Sen gav han Ice minst 50 cm eget utrymme. Detta var riktigt nyttigt eftersom han tror att han kan göra pricis som han vill.
Åkte sedan hem på kvällen och han sov som en gris hela natten fram till kl 06.

Söndagmorogon var allt som vanligt. Frukost och pigg Zeb. Han fick sin lunch och vi bestämde oss för att åka till skjuttbanan för att kontrollera kombin inför hundjakten. skjuta älgprovet och träna Zeb på skott. Dock insåg vi att ammon tröt så vi lastade allt och åket iväg till Vårby och Jimmys jobb. Zeb ville in i bilen eftersom han älskar att åka bil då han sover som en stock.

När vi svänger in på parkeringen framför jobbet hör vi hur Zeb blötsligt kräks. Så ut med hund och filtar. Han kräks minst 10 gånger till och magen blir tom. Han blir dämpad och jag rensar ur buren på spyor och erbjuder honom vatten. Han dricker. Sedan dröjer det inte länge förr än han kräks igen. Jag tar honom till gräset där han bajsar diarré. Sedan börjar han dreggla. Det rinner släm och kräks gång på gång. Jag ringer självfallet till Bagarmossens djursjukhus och får rådet att komma in.

Jag ringer ut Jimmy som är och handlar. Han kommer ut och Zeb fortsätter att kräkas och dreggla. Vi fixar iordning allt med bössor och slutstycken. Lastar in Zeb vid Jimmys fötter så vi kan hålla koll och åker till Baggis.

Väl inne har han iallafall slutat kräkas men dregglar mer och mer. Det praktiskt taget rinner ner på golvet och mina byxor eftersom han ligger i mitt knä. Vi skrivs in och får komma till ett rum direkt. Efter tempkoll och genom klämning fick vi gå till röntgen för att se så inget konstigt låg i magen. Dom såg inget som inte skulle vara där men var inte nöjda alls. Veterinären sa att han var konstigt gasig och ville behålla honom över natten. Då trodde jag att jag skulle börja gråta. Veterinären sa att dom inte ville behålla valpar men hade nu inget val.
Under kvällen och natten ge honom dropp och kontrast röntga honom så inget satt fast utan att röntgen upptäckt det.
Hon ringde sedan på kvällen och sa att han var piggare efter droppet och än så länge inte hittat något på röntgen.

På Måndag förmiddag ringde dom igen och sa att Zeb nu var tillräckligt pigg för att få åka hem. Vi fick hämta honom kl 14.

Det var en helt annan hund som mötte oss vid utlämningen, pigg och glad. Båda frambenen rakade med plåster, men hur pigg som helst. Medicin och ett foder som han ska äta några dagar för att lugna magen så fick han komma hem. Dom tror att han fick i sig något som magen inte gillade, blev förgiftad av något eller rent av blev smittad av någon. Men det viktigaste var att han mår bra och inget satt fast i magen.
Så till er som läser: FÖRSÄKRA DIN HUND. Vi är glada att han är försäkrad över öronen.

Väl hemma så tar han igen den tid han inte har fått busa och springa. Fullfart non-stop.

Jag var osäker på om han skulle få gå valpkursen ikväll men så pigg som han är kommer han att gå ikväll. Dock ville veterinären att han inte skulle hälsa på andra hundar på kursen, vilket han ändå inte gör. Blir han för trött får han avbryta och hoppa in i bilen och jag fortsätta men jag tror inte att så är fallet.

Nu sover han och jag ska nog äta lunch.

Växer så det knakar

Kategori: Hundarna

Jo som sakt han växer fort.
Jag mäte honom i manken förra lördagen och då uppmätte han 31 cm i manken. Den senaste dagarna tycker jag att han har fått långa ben och mätte honom imorse. 35 cm!
Bessi är 32...

Vi tränar på bra.
Idag har jag tvättstugan så jag provade att lämna honom själv med Bessi eftersom jag inte var borta så länge. Det gick nästan oförskämt bra. Inte ett pip. Jag öppnade även postlådan i dörren och inte ett ljud. Han var vid dörren och sedan gick iväg. När jag öppnade dörren och gick in så låg han i soffan.

Nu ska vi träna mera eftersom det är snart dax att gå ner till tvättstugan igen.

Lugna dagar

Kategori: Hundarna

Dom senaste dagarna har vi tagit det lite lugnt. Bara varit hemma och varit ute på promenader.

Igår där emot var vi på våran första valpkurs. Vi går i Haninge på Skutans gård. Våran instruktör är Marion som har sitt företag Mhundlydnad. Jag gillar hennes metoder att jobba med hundar och så ett plus är att hon vet vad en jakthund är och att det inte är samma som en sällskapshund eller brukshund.

Igår körde vi Förbud och tillåtelse samt passivitets övningar.
Jag tyckte det gick jätte bra och han jobbade tillsammans med mig och verkade gilla det.

Jag ser honom själv som en lättlärd kille och även snabblärd.

Idag har vi börjat på våran läxa som var att öva in skillnaden på ett BRA och ett VARSÅGOD samt kunna slappna av i sk ryggsäck.

Han somnade i "ryggsäcken" imorse och det andra verkar han ha kopplat bra.

Nu busar hundarna.

Jobb

Kategori: Hundarna

Idag har Zeb varit med mig på jobbet igen. Gick bra trots lite tråkigt tyckte han.

Han har han busat med Bessi igen samt också fått stryk av henne eftersom hon låg och sov så kom han och bet henne över huvudet, öronen och tassarna.

Han vaknar kl 4,30 och vill ut. Dock så vägrar han somna om igen. Urk då blir jag sur. Men efter att ha ståt ut i någon timme så ut igen får han komma ut i köket och äta mat, busa lite. Sen så sover han i 2 timmar (!). Söker tips på att få honom att somna om..

Nu bus igen sör sedan gå ut på promis nu när det äntligen slutat regna.