Lockfågelns Pralin/ Zeb

Hans framgångar och upptåg tillsammans med oss och hans kamrater.

Va fan.

Kategori: Jakt

Denna helg har vi åter igen varit i skogen med Zeb och Bessi.
 
I lördags drev Zeb både älg och rådjur. Han hade till och med stånd skall för första gången. Han ståndade i 3 min innan det gick iväg igen.
 
Igår var vi i Nyköping och hade en riktig Wachtel jakt med både Zeb och Ice i skogen.
Tog knappt 5 min innan båda hundarna hade upptag och Zeb kom med tre dovhjortar förbi mig på 3 m och ökande. Får erkänna att jag provade men snö i kikarsiktet och snabba djur är inte den perfekta kombon så det blev en bom. Han hade sedan en del drev till med djur i pass men avstånd, fart, träd och fel håll.
 
I nästa såt så hade han ett drev på hjort och även det kom förbi mig i en tätning på 1 1/2 m och ökande så jag provade även där men tyvärr så fanns det mera träd än djur. Hittade kul hålet i en gran.
 
Vi hade oerhört kul i skogen och Zeb skötte sig bra utan en massa hjärnsläpp.
 
Idag sover han mycket man går nästan bära honom när han ska ut.
 
I veckan nu ska vi försöka komma ut i skogen igen innan säsongen tar slut. Vilket den gör på fredag.
 
 

Håll fast

Kategori: Hundarna

Idag va Zeb lite pigg på nya saker så försökte mig på lite trix. När han tillslut började flåsa för att han tänkt mycket så kom jag på det att jag kunde ju faktiskt träna på att hålla fast och inte tugga på allt som stoppades i munnen på honom.
Med lite påhitt och tittande i skåpen så kom jag på att testa fiskpinne och ägg.
 
Med lite slickande på pinnen så förstod han vad jag ville. Han höll i tills jag tog den och han fick en godis.
 
Sedan provade jag med ett ägg. Zeb är väldigt hård i munnen så jag va hundra på att jag skulle få torka ägg. Men icke.
 
Sen ökade jag det hela med en godis på nästan samtidigt.
 
 
 

Utö

Kategori: Hundarna

Idag gick vi upp tidigt för att åka och jaga på ny mark med nya människor.
 
Det va tänkt att Bessi och Ice skulle få gå och Zeb skulle vara hemma med mamma då vi inte åkte pappas båt över utan Puttes.
Men Ice är halt och pappa ville inte släppa honom så Zeb fick hoppa in istället. Lite nervös var jag då han har varit lite dålig på att komma tillbaka. Men med nya knep i fickan och vana skyttar så körde vi honom och Bessi.
 
Pappa gick för första gången med Bessi och jag gick med Zeb.
Skumpig resa ut men det gick bra. Zeb somna och Bessi låg mot mig som stöd.
Väl där så delades vi upp i två grupper. Två killar med en stövare och förare på en del av marken och vi med våra hundar och tre skyttar på den andra delen.
 
Zeb hittade troligen en hare direkt och drev den i 3 min innan han jobbade sig tillbaka och kom in till mig. Lycka.
Sedan gick vi vidare med sök på 50-60 m. Sedan stack han iväg på 100 m och tog upp igen. Kom upp med två rådjur till pappa som just fått tillbaka Bessi efter 8 min drev. Dom djuren gick han iväg med in i annan såt på ca 11 min innan han släppte och jobbade sig tillbaka efter koll i släppområdet. Bessi hade fått upp igen och drev förfullt. Tyvärr när Zeb hade kommit in i såten igen hörde han Bessi och gick dit för att kolla istället för att komma till mig men det va hans första gång han jagade med annan hund i såten.
 
Bessi fortsatte trots Zeb snurrande runt fötterna och runt en skytt som inte alls hann med. Vidare ner till mig och tillslut kom ett kid i pass och jag fick äran att skjuta det för Bessi. Zeb bröt innan när han fick vind av mig och kom in medans Bessi fortsatte hela vägen fram till rådjuret.
 
Pappa mötte upp vid djuret och vi begav oss till stugan för fika och prat.
Sedan gick vi tre såter till. Bessi gick två av dom.
Hade bra drev och sök. Även bra återgångar av Zeb. Mycket stolt över honom.
Skyttarna verkade nöjda över hundarna och det kändes bra.
 
 
 

Snö

Kategori: Hundarna

Denna helg präglades som alla helger framöver i Januari av jakt med hundarna.
 
Detta med snö är ju jätte kul tycker Zeb och dessutom kunna kombinera detta med jakt. Hur kul kan man inte ha?
Det bästa med denna snö är att jag kan kolla vad det är för något han driver. Och vi bockar av på listan nu när vi vet, ska bli intressant att se om det är något han inte vill driva.
 
Nu har vi:
* Älg
* Rådjur
* Hare
* Räv
 
Bessi fick gå hon med men tyvärr började hon få köldkramp nu redan vid 10 minus. Så hon fick inte gå så långt pga detta.
 
 

DÄR SATT DEN!!!!!

Kategori: Hundarna

Vi begav oss ut till Muskö för att följa med pappa ut till Aspö för säsongens sista Aspö-jakt,
 
Det var planerat att Zeb skulle få gå först, ensam. Sedan efter fika skulle Bessi och Ice få gå.
 
Zeb började bra med sök rundor på 70-100 m, kom in för kontakt och en klapp innan vi fortsatte. Men hann inte gå speciellt långt innan han åter sökte ut igen.
 
Under tiden vi jobbade oss framåt rapporterade Jimmy att tvårådjur hade gått förbi honom men vi hade sagt att vi bara skjuter om hunden driver. Zeb var tyst så Jimmy fick snällt kolla på där dom gick förbi.
Efter en bra stund kommer vi i närheten av där rådjuren troligen hade stått för Zeb blev mer och mer intensiv och sökte på bra. Tillslut frigjorde han sig på riktigt och begav sig upp på dom nu 40 min gamla spåren förbi Jimmy och sedan förbi pappa och iväg. Som längst var han 400 m ifrån mig på sök (!). Efter någon snurr och mera sök så hittade han tillslut dom och han började driva.
Det buktade in i stugområdet och närmade sig mig där jag släppt iväg Zeb. Så ser jag rådjuren som virrat till det för Zeb smyga sig bakom ett träd på en knalle lyssna efter honom och sedan bestämma sig för att trava iväg. Till min förtjusning inom skotthåll och jag avlossar skottet. Rådjuret hoppar rätt upp och skriker, tumlar ner för den lilla backen (tror jag avlossar skott 2) för att sedan lägga sig ner och titta på mig med huvudet upp. Rapporterar att jag skjuter ett skott till för avlivning. Djuret dött och det andra springer vidare. Väntar tyst in Zeb. Han kommer fram till rådjuret och ser lite förvånad ut. Sedan börjar han bita i det och jag röjer min position och berömmer så in i bomben. Han blir glad att jag kommer och ruggar rådjuret mer. Visar ingen tidens till spänning eller att djuret är hans. Ska erkänna att jag nästan höll på att gråta av lycka.
 
Vi samlas och tar hand om djuret, tar kort och fikar.
Teamwork puss
 
Sedan va det Bessi och Ice tur.
 
Båda hundarna hittade varsitt djur och drev på var sin sida om mig och jag fick ser djuren tre gånger. Tyvärr för fort eller förlångt.
Bessi höll i 1 timme innan jag fick ta henne och det va inte poppis.
 
Lyckad dag
 
 

Helhelg med jakt

Kategori: Hundarna

Åter igen begav vi oss upp till Enköping för att Zeb skulle få tid i skogen.
 
Vi åkte upp söndag morgon då en bio var planerad tillsammans med mina föräldrar på lördagen men icke. Min påhittiga pappa och mamma lurade oss och körde iväg med oss efter till The Target. Detta är en inomhus skjutbana där man får testa olika pistoler och revolvrar. Oj jösses vad kul det va. 8 olika vapen och 40 skott senare åkte vi och åt middag. Lyckliga och pratglada. Så roligt har jag nog inte haft på länge.
 
Så uppe i stugan så satte vi kursen till skogen. Jimmy gick med Zeb och jag stod på pass.
Efter nästan hela såten utan upptag så hittade han tillslut ett rådjur och drev det så pass att Jimmy hörde djuret och jag fick det i pass. Skött men bommade. JÄVLA SKIT. Han fortsatte på djuret och drev det vidare. Efter avslutat drev kom han tillbaka där jag sköt och fick syn på mig så Jimmy fick blåsa in honom.
 
Måndagen så gick jag med honom och vi hittade ett par rådjur sedan hittade han husse, typiskt. Efter lite förvirring  så fick jag tillbaka honom och flyttade om. Han hittade sedan ett djur som han drev bara i två min sedan kom han hela vägen tillbaka. :)
Sen hittade han en älg på gränsen som gick över grannmarken. hade lite problem tillbaka men kom tillbaka efter 20 min efter släpp.
 
 

Jul och nyår samt en ny start

Kategori: Allmänt

Det var ett tag sedan jag skrev såg jag men det har varit lite att göra. Jag fick ett tillfälligt jobb och övriga tiden på dygnet ägnades åt hemmet och hundarna.
Vi har varit iväg och jagat med Bessi två helger på samma ställe med gott resultat. Jag, pappa och en skytt till har fått skjuta för Bessi och Ice. Så nu går inte dom nollade denna säsong.
 
Vi har även jagat lite med Zeb och även han har hittat djur men tyvärr inget i pass. Han har dock varit strulig med sök och när han hittat något så har han valt att inte komma tillbaka.
 
Julafton firades hos mina föräldrar ute på Muskö. Zeb börjar nu lära sig att inte äta upp katten.
 
I söndags åkte vi upp till Enköping för att fira nyår och jaga.
Måndagen släpptes Zeb först och han som vanligt hade ett dåligt sök och när han tillslut hittade något så drev han i 4 min sedan så begav han sig bortåt inte tillbaka. Efter en timme fick jag tillbaka honom och då va det försent för att Bessi skulle få gå.
 
Medans Jimmy gick ut på pass så pratade jag med Marion (tränare) och Mia (uppfödare) för att få tips då vi inte kan ha en hund som inte kommer tillbaka och vi är mycket villiga att fixa honom.
 
Fick då tipset att inte koppla honom vid förflyttning inom såten då hon trodde att han inte förstår vad som väntas av honom och det då blir rörigt i hans huvud att först vara hos oss sedan ska han iväg. Så när han väl får upp djur och släpper så väljer han att inte komma tillbaka till konflikten.  Och så berömma en massa när han kommer tillbaka ifrån sök och skicka iväg han igen. Detta trodde hon kunde hjälpa att han kommer tillbaka efter drev med.
 
Sagt som gjort ut skogen på tisdagen. Bessi fick gå först så hon inte blev utan igen. Jimmy gick sedan med Zeb och han hade ett mycket bättre sök och bättre kontakt direkt. Han fick upp ett djur men tappade efter bara någon minut och började gå tillbaka. Jimmy mötte honom lite på spåret och gav så mycket beröm så Zeb va tvungen att åka rygg.  Dom fortsatte men hittade inget mera. Söket ligger nu på 50-100 m beroende på om han hittar något intressant.
 
Nyårs kvällen va lugn med spel och grillning. Bessi hittade en rätt trygg plats under sängen när smällarna satte igång och hade sedan en jobbig natt. Zeb brydde sig inte alls.
 
Onsdagen va Zebs dag med. Bättre kontakt denna dag med. Efter ett tag fick han upp älg som han drev förbi mig men inne i slyt så jag hörde dom bara. Han drev 11 min innan han stannade och vände tillbaka. Han jobbade sig tillbaka mer än hälften. Han hade gjort en snurr där djuren troligen kastade och där snurrade han lite för att hitta rätt men tyvärr fick han vind av mig och kom till mig istället. Så Jimmy fick blåsa in honom och då kom han.
 
Så idag ska vi bara ta det lugnt.