Lockfågelns Pralin/ Zeb

Hans framgångar och upptåg tillsammans med oss och hans kamrater.

Utställning Kista

Kategori: Utställning

Idag åkte vi iväg tillsammans med min mamma på utställning i Kista.

Vi fick en rätt bra start tid så vi behövde inte sitta där hela dagen. Fast som vanligt så var vi ute i god tid och var så gott som dom första igenom portarna.

Två wachtlar anmälda. Zeb och Porter.
Detta resulterade i:
Porter excellent med ck och BIR.
Zeb Very Good

Domaren tyckte att Zeb behöver mera tid att växa i sig men även att han var väldigt smal. ''behöver mera mat'' var det första hon sa till mig och jag märkte själv att jag blev röd i ansiktet. Fan. Men bra omdöme överlag (dock på engelska därav skriver jag inte ner det, kommentera eller dylikt om ni vill se det iallafall) och jag är stolt över min kille.

Så nu funderar jag på annat sätt eller foder som kan hjälp honom att gå upp i vikt. Han har uppenbarligen hög förbränning då han äter mera än han ska och tränar mindre än han borde men ändå är smal.
Foder för tjocka hundar som behöver gå ner finns massor men hundar som behöver gå upp? Högenergifoder?

Aja får fundera lite på detta.

vår?

Kategori: Hundarna

Ja det var ett tag sedan jag gjorde ett inlägg men det har inte hänt så mycket. 
Jag har jobbat och hundarna varit på dagis. 
 
Hade börjat cyckla Zeb för att träna honom men hann bara med några gånger innan det kom mera snö. Så det ara bara att avvakta. Men nu börjar det bli dax igen. Tycker våren och sommaren kan komma nu så man kan träna ordenkligt. 
 
På Fredag är det dax för utställning igen, denna gång i Kista på mässan där. Ska bli spännande. 
På måndag tänkte vi ta med Zeb på kråkjakt och hoppas på apporteringstillfälle. 
 
 

Officiella utställningen Strängnäs

Kategori: Utställning

Idag var det utställnings dax igen. Jag och mamma begav oss iväg redan vi 06,30 och var där lagom 07,35.
Med pirran så fick vi med oss allt på en gång. Stolar, bur och väskor. Sedan var det bara att hitta en bra plats och vänta. Som vanligt så är vi ute i god tid och kollade in alla andra hundar med. Vid ca 13,30 var det dax för oss.
Zeb och Porter var dom ända juniorer som ställdes. Sedan var det Björnfotens Nickel i jaktklass och Hammarstigens Freja i jaktklass tikar.
 
Här är Zeb´s omdöme och resultat:
"Mätresultat: 49 cm  Mentalitet: Mkt Bra
Mkt god typ, typiskt huvud, mellan bruna ögon, bra bett, utm hals och rygglinje. behöver få mer bröstkorg. Mycket bra vinklar, utm tassar. Rör sig bra, bra pälskvalitet "
Very good 
konkurransklass: plac 1
 
 
Porter fick good.
Nickel fick Excellent
Freja kommer jag inte ihåg tyvärr.
 
 
 

Vilken ras har du??

Kategori: Allmänt

Hakar på Sandras idé med denna lista hon hittade på Vovve.net.
 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
Vilken ras har du och hur gammal är den? Wachtelhund. Han är nu 9 mån gammal
Vad fick er att välja just din ras? Vi är aktiva jägare och ville ha en hund som är kortdrivare och tar det första han hittar i skogen ovasett om det är hare eller älg samt gris.
Kommer nästa hund bli av samma ras, varför/varför inte? Om jag får bestämma så troligen men om min sambo ska ha ett finger med i det hela så kanske en annan ras. Vi har redan två hundar var av den ena är blandis.
De största fördelarna rasen? Dom är lättlärda och lyhörda inne och fullt ös ute. Samt inte förstor eller förliten.
De största nackdelarna med rasen? Kräver mycket av sin förare och testar hela tiden. En wachtel gör inget den inte själv inte kännar något på.
Hur stor/liten ska rasen vara enl. rasstandarden och hur väl stämmer det in på din hund? Kopierar ifrån SWK hemsida:
 
Mankhöjd
  • Hanhund 48 - 54 cm
  • Tik 45 - 52 cm
Vikt
Varierande i förhållande till storleken, ungefär mellan 18 och 25 kg (tikar något lättare är hanhundar).
Zeb är just nu som 9 mån valp ca 52 cm i manken och väger ca 20 kg.
 
Hur mycket pälsvård krävs? Inte alls mycket. Jag borstar igenom honom ca 1 gång i veckan och badar honom vid behov. Ingen trimmning behövs.
Vilka rasbundna sjukdommar finns? Har din hund drabbats? HD/ED och allergier. Han har inte röntags ännu då det görs vid 12 mån ålder och han visar inga tecken på allergier eller känslighet.
Vad kostar rasen att försäkra? Vi betalar ca 240 kr/mån i Agria
Hur stort motionsbehov har rasen? För att hålla hunden frisk och skadefri i skogen behövs det mera motion än vanlig hund. Hunden kan bli rätt tung för sin storlek och dom behöver muskler för att hålla hela sesongen. Cyckling på sommaren är ett tips.
Hur stort aktiveringsbehov har rasen? För att inte få problem hemma så skulle jag nästan säga varje dag. Men dom tvekar inte att ligga i soffan en dag men flera dagar i rad så kryper det i kroppen på dom.
Vilken typ av aktiviteter passar rasen för? Spårning, apportering, långlina promenader mm. Har även sett wachtel på rallylydnad.
Vilken typ av aktiviteter passar rasen INTE för? Vallning.
Är rasen lätt att ha lös? Hur stort är viltintresset? Viltintresset är mycket stort. Allt beror på hur du vill ha din hund samt hur mycket som sitter i generna. Jag kan inte ha han lös och har inte heller lagt ner jobbet på det då jag vill ha honom att söka vilt.
 
Hur pass följsam och träningsbar är rasen? Wachteln är mycket träningsbar när ni tränar. Den vill oftast väldigt mycket. Annars är det väldigt mycket: Och vad vinner jag på det? eller Bara för att jag måste.
Vad bör man tänka på vid val av  uppfödare? Att föräldrardjuren är friska utan allergier och dåliga höfter. Även titta på hur föräldrarna jagar för att kunna matcha det intresse du har. Kolla meriter som jaktprov mm. Jag vill även att man kan ha en bra kontakt med uppfödaren efter köpet genom hundens liv.
Övrigt? Jag skulle råda att inte köpa wachtel om du inte jagar eller är aktiv genom spårning eller dylikt. Rasen kräver mycket av dig som förare genom gränser och aktivering.  Skulle inte rekomendera wachtel som första hund. Iband måste man vara hård mot dom i korregeringen men ju mer den växer upp blir det mera mentaltkorregering (har jag märkt). Ibland hjälper inte fysisk korregering utan mentalt blockera hunden. Jo då, han lyssnar men ibland tittar han på en och man undrar vem som är dummast.
 
Finns i olika färger: Brun, brunskimmel, brun och vit, röd och rödskimmel.
Zeb är brunskimmel.
 
 

Fluff hund

Kategori: Hundarna

Jo nu är det bara två dagar kvar sdan är det dax för våran tredje utställning. Denna gång är det i Strängnäs och officiell. Våran första officiella men det ska nog gå bra.
 
Badade Zeb i onsdags och det spelade ingen roll hur mycket jag fönade lik förbannat står pälsen rakt upp på rumpan. Men det börjar lägga sig så det kanske ser okej ut till på söndag.
 
Igår var jag på 5 min möte med AMS sedan åkte jag ut till mamma och pappa för att hämta lite kött men det slutade med pankaksmiddag och prat.
Jag testade även att cyckla Zeb för första gången. Han sprang inte framför cyckeln men han hade respekt för den.
Vi cycklade ca 1 km i rask trav och han verkade tycka det är roligt.
 
Så tanken är att göra detta var tredje dag då han inte vuxit klart och så att han inte får ont. Pappa började för hård och Ice började då halta så vi lär oss av det och börjar lugnt.
 
Det kommer en rapport på utställningen sen.
 
Ha det bra

9 månader

Kategori: Hundarna

Imorgon fyller Zeb och hans syskon hela 9 månader gamla. Oj vad tiden rinner iväg.
 
Den senaste tiden har jag jobbat en del på posten och hundarna har fått vara på dagis. På helgerna försöker vi hitta på något och det gåt rätt bra. Ut och gå med hundarna och träna lite med Zeb.
Idag står tvättning på schemat och det kan eventuellt bli en sväng med hundarna i duschen också.
 
Zeb ska duscha senast onsdag då vi har utställning nästa söndag. 
 
Imorgon fyller mamma 44 år och vi ska ut och fira henne. Vi tar även Jimmy som fyllde 31 år i Onsdags på en gång.